Op vakantie met een elektrische deelauto

Op vakantie met een elektrische deelauto

Als autodeler van Samen Slim Rijden kun je voordelig op vakantie met een elektrische deelauto. Lekker dichtbij huis, of toch een klein stukje de grens over. En dat laatste kan voor een elektrische autorijder best spannend zijn de eerste keer. Want waar kun je wel of niet opladen en hoe werkt dat dan met buitenlandse laadpalen? We hebben wat handige tips hieronder op een rijtje gezet. Zo kom je onderweg niet voor verassingen te staan en kun je zorgeloos genieten.

Een vakantiereservering maken

Voor vakantie reserveringen langer dan 3 dagen vragen we je wel om hier van tevoren even contact met ons op te nemen zodat wij kunnen nakijken of er in de betreffende periode voldoende beschikbaarheid is. Zo niet, dan regelen we eventueel vervangend vervoer voor de autodelers uit jouw wijk. Uiteraard profiteer je ook tijdens de vakantie van onze meerurenkorting: je betaalt maximaal 10 uur per dag, plus de kilometers. Dit geldt voor elke aaneengesloten periode van 24 uur, startend bij het begin van je reservering.

Laadpassen, of andere manieren van betalen

Om snel een geschikt laadpunt te vinden is het handig om de Shell Recharge-app te downloaden. Alle laadkosten in het binnenland zijn inbegrepen, in het buitenland tot een bepaald bedrag 40ct/kWh. Je kunt de laadpas in de deelauto's dus gewoon gebruiken als je op vakantie gaat naar het buitenland. De laadkosten in het buitenland zijn dus gedekt tot 40 ct/kWh, gemiddeld over jouw buitenlandse laadsessies in een maand. De meerkosten rekenen we aan het einde van de maand je door. Dat zal over het algemeen reuze meevallen.

Let wel goed op: In het buitenland betaal je bij het laden soms per minuut en dus niet per kWh. Wees hierop bedacht, want een nachtje opladen kan zo duur uitpakken.

Je gaat 2 weken op vakantie in Duitsland, waarbij een aantal keer geladen wordt. De rekening (die OnzeAuto ontvangt en betaalt) bedraagt over die weken €200 voor 400kWh, dus gemiddeld 50 ct/kWh. Je hebt verder geen laadsessies in die maand, en we brengen dus €40 in rekening als eigen bijdrage in de kosten (het meerdere boven 40 ct).

Stippel je route uit en check waar je kunt laden

Op A Better Routeplanner kun je eenvoudig je hele route uitstippelen. Het enige wat je hoeft in te vullen zijn je startpunt en eindbestemming, je type auto en voilà.. Je complete route inclusief oplaadpunten wordt voor je gemaakt. Wil je ook zien of je kunt laden, de laadpaal bezet is of niet werkt? Op elektrischeautovakanties.nl vind je al deze informatie. Op deze website staan overigens ook nog veel andere handige tips over vakantie met een elektrische auto.

Haal alles uit de actieradius

Houd rekening met de weersomstandigheden. In warme landen heb je meer actieradius dan in koude landen en het rijden in de bergen heeft ook een negatieve invloed op de actieradius. Maak zoveel mogelijk gebruik van regeneratief remmen, daar win je veel energie mee terug, zeker tijdens het afdalen in de bergen. Probeer zo constant mogelijk te rijden voor een betere actieradius. Rijd bij voorkeur op de cruise control of maak gebruik van de eco stand als dit mogelijk is. De snelheid waarmee je rijdt heeft een grote invloed op de actieradius van een elektrische auto. Daarom is het advies om op snelwegen niet veel harder dan 100km per uur (mits toegestaan) te rijden, scheelt ook nog eens onnodige boetes.

Boek een camping met eigen laadpalen

Hoe makkelijk is het als je op je bestemming kan laden!  Er bestaat een website waar je alle campings met eigen laadpaal kunt vinden. Bij grote boekingswebsites kun je een filter ‘Oplaadpunt voor elektrische voertuigen’ aanklikken. Ook handig als je een overnachting nodig hebt op weg naar Italië of Spanje.

In Duitsland werken de laadpalen anders

Een vakantie bij onze oosterburen op de planning? Dan is het goed om te weten dat de laadpalen in Duitsland net iets anders werken dan bij ons in Nederland. In Duitsland moet je bij de laadpaal eerst de laadkabel uit je auto halen. Nadat je de kabel uit je auto hebt gehaald, stopt de laadsessie van je elektrische auto en kun je ook de kabel uit de laadpaal halen. 

Vergeet niet dat je voor je elektrische auto ook een Duitse milieusticker nodig hebt. Zelfs op grote delen van de Autobahn. De deelauto’s zijn niet uitgerust met deze stickers, dus deze moet je zelf aanvragen.

Check de up-to-date corona-regels in het buitenland

Vroeger dachten we dat er niets veranderlijker was dan het weer. Maar ook corona-regels in het binnen- en buitenland veranderen in razend tempo. Het is dus goed om voor je vertrek de regels in de gaten te houden. Dat kan bijvoorbeeld heel handig op een website van de overheid, Nederland Wereldwijd.