Is een deelauto voordeliger dan een eigen brandstofauto?

Is een deelauto voordeliger dan een eigen brandstofauto?

Maart 2024

De afgelopen jaren zijn de brandstofprijzen extreem gestegen. De gemiddelde adviesprijs staat op dit moment nog steeds rond de twee euro per liter (UnitedConsumers). Een goed moment om jezelf nog eens achter de oren te krabben. Want is een deelauto niet voordeliger dan een eigen eerste of tweede brandstofauto? We zetten alle factoren waar je rekening mee moet houden voor je op een rijtje en vergelijken een compacte middenklasse brandstofauto met een elektrische middenklasse deelauto van OnzeAuto.

Na de aanschaf van een auto zien veel autobezitters brandstof vaak als de enige kosten die ze maken voor hun auto. Maar niets is minder waar. Er is zelfs een goede kans dat je jaarlijks voordeliger uit bent met een deelauto. De hoeveelheid is afhankelijk van een paar factoren. Op de website van de ANWB kun je na het invoeren van jouw kenteken precies zien wat jouw maandelijkse kosten zijn. Of volg de stappen hieronder en bereken jouw kosten zelf.

In onderstaand rekenvoorbeeld vergelijken we een compacte middenklasse benzineauto van 32.000 euro met de elektrische deelauto. Bij OnzeAuto rijd je altijd in een goede elektrische middenklasser zoals Hyundai KONA, Volkswagen ID.3, Kia e-Niro of Nissan Leaf.

Vaste kosten van een eigen auto

Als autobezitter is het belangrijk om je totale kosten scherp te hebben. Alleen dan kan je een goede vergelijking maken met de kosten van een deelauto. De totale kosten bestaan uit vaste en variabele kosten. De vaste kosten zijn de kosten die je maakt voor het bezitten van een auto. Denk aan verzekeringspremie, afschrijving en motorrijtuigenbelasting en eventuele parkeervergunning. De variabele kosten ontstaan doordat je daadwerkelijk gebruik maakt van je auto (bijv. brandstof, energie en onderhoud).

Afschrijving van jouw auto

Wanneer je een eigen auto koopt, begint direct na de aanschaf de afschrijving. Mocht je deze auto na een paar jaar weer verkopen, brengt dit nog een restwaarde op. Je berekent je afschrijving door je restwaarde af te trekken van de aanschafprijs. Dit verschil deel je vervolgens door het aantal jaar dat je de auto hebt gehad.

De algemene verwachting is dat een brandstofauto die rijdt op benzine na vijf jaar nog ongeveer 40% van de aanschafwaarde waard is. De benzineauto uit ons voorbeeld is na 5 jaar nog 12.800 euro waard. Dat komt neer op een afschrijving van 3.840 euro per jaar.  

Verzekering en motorrijtuigenbelasting 

Gemiddeld betaal je gemiddeld tussen de 56 en 81 euro verzekering voor een brandstofauto per maand, oftewel minimaal 672 euro per jaar. Daarnaast kost een brandstofauto je zo’n 63 euro per maand aan motorrijtuigenbelasting, oftewel 760 euro per jaar

Variabele kosten van een eigen auto

De variabele kosten van een auto zijn de kosten die je maakt bij het gebruiken van je auto, ook wel de kosten per gereden kilometer. Staat de auto stil, dan zijn de variabele kosten dus nul. Bij het berekenen van je variabele kosten moet je drie factoren meerekenen: kosten voor de brandstof, onderhoud en banden. De brandstofkosten zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het soort brandstof en waar je tankt (langs de snelweg of in de bebouwde kom).

Om de variabele kosten uit te rekenen, gaan we voor een uit van het gemiddelde aantal kilometers per auto per jaar (particulier bezit). Volgens het CBS was dit in 2023 ongeveer 11.500 kilometer. De prognose is dat dit de komende jaren flink zal dalen door de toename van het aantal thuiswerkers. Onze super zuinige benzineauto rijdt gemiddeld vijf liter op 100 kilometer. Deze heeft dus jaarlijks 575 literbenzine nodig. Een liter kost op dit moment gemiddeld 1,98 euro. Dat brengt je jaarlijkse brandstofkosten op 1.138,50 euro. Let op: dit kan bij jou zomaar duurder uitvallen.

Onderhoudskosten eigen auto

Een personenauto ongeacht brandstofsoort kun je met gemak onderhouden en apk keuren voor minder van 3,5 eurocent per kilometer. Als je dus 11.500 kilometer per jaar rijdt, kom je uit op 402,50 euro per jaar. Voor een occasion kunnen de onderhoudskosten onverwacht flink hoger uitvallen.  

Banden

Er zijn heel weinig mensen die hun banden meenemen als ze de variabele kosten van hun auto berekenen. Maar ook deze slijten naarmate je jouw auto gebruikt. De banden van een benzineauto moeten ongeveer één keer per vijf jaar worden vervangen. Vier banden kosten inclusief montage en afvoeren van de oude banden ongeveer 400 euro voor de benzineauto. Per jaar komt dit dus neer op 80 euro.

Is een deelauto goedkoper?

Wat opvalt bij de benzineauto zijn de hoge vaste kosten in vergelijking met de variabele kosten. Je betaalt relatief veel voor je autobezit zonder überhaupt maar een kilometer te hebben gereden. Best zonde eigenlijk, toch? Zeker als je beseft dat een auto gemiddeld 96% van de tijd stilstaat. En daar komt de deelauto om de hoek.

Als je een auto deelt, zorgen we er gezamenlijk voor dat een auto efficiënter wordt gebruikt. Al die stilstaande auto’s kunnen dan de deur uit. Want wist je dat één deelauto tot wel vijf of zes eigen auto’s van de straat haalt? Er komt dan super veel ruimte vrij voor groen en recreatie. En je hoeft zelf nooit meer naar de garage voor onderhoud. Nu horen we je denken: dit zijn allemaal mooie voordelen van een elektrische deelauto. Maar is een deelauto dan ook in de kosten voordelig?  

In vergelijking met een eigen auto, zijn de vaste kosten van een deelauto aanzienlijk lager. Bij OnzeAuto kies je voor een gratis proefabonnement of betaal je een bedrag van €50, €100, €150, €200, €300 of meer. Dit is jouw rijtegoed. De werkelijk gereden ritten worden eerst verrekend met dit tegoed. Rijd je een maand wat minder? Je kunt het saldo van jouw rijtegoed meenemen naar de volgende maand, met maximaal 6x het maandbedrag. Rijd je een maand meer? Geen probleem. Buiten je tegoed gelden dezelfde tarieven. Je betaalt overigens alleen voor je gebruik: laadkosten zijn inbegrepen en we rekenen geen extra borg-, reserverings- of annuleringskosten.

Autodelers pakken vaker de fiets

Autodelers rijden gemiddeld 30% minder dan autobezitters. In ons voorbeeld van de autobezitter zijn we uitgegaan van gemiddeld 11.500 kilometer jaar. Voor een autodeler zakt dit dus naar 7.700 kilometer per jaar. We gaan ervan uit dat als je 7.700 kilometer per jaar rijdt in een deelauto, je de deelauto zeker 50 uur per maand gebruikt.

Echter, voor een autodeler is 7.700 kilometer per jaar nog steeds aan de hoge kant. De meeste autodelers rijden jaarlijks veel minder. Is dit bij jou ook het geval? Neem dan eens een kijkje op onze kosten pagina en bereken precies wat jij kwijt zou zijn.

Verschil in kosten per jaar

Als we de jaarkosten van een eigen auto vergelijken met een elektrische deelauto, gebeurt er iets interessants. In tegenstelling tot een eigen auto, betaal je bij een deelauto relatief weinig vaste kosten terwijl dit bij een eigen auto juist de grootste kostenpost was. Rijd je dus helemaal niet, dan ben je nog geen 25% van de vaste kosten kwijt. Daarentegen zijn de variabele kosten bij een deelauto wel hoger.

Kosten deelauto vergeleken met eigen auto
Verschil in jaarlijkse kosten eigen auto en deelauto OnzeAuto

In ons voorbeeld zoals we hierboven hebben gebruikt, raden wij gebruikers aan om een rijtegoed van € 300 aan te schaffen. Met dit rijtegoed zijn de kosten het voordeligste. De rijtegoeden zijn afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Gebruik je liever gespreid het rijtegoed dan is een hoog rijtegoed een goed idee. Als je liever niet je rijtegoeden meeneemt naar de volgende maand(en) kan je ervoor kiezen om een lager rijtegoed aan te schaffen. Zie het maar als een prepaid tegoed wat je aanschaft om te kunnen bellen of sms'en, alleen kan je hier wel over je tegoed heen als het op is.

In het voorbeeld is te zien dat de totale jaarkosten een stuk lager zijn dan bij een eigen auto. De kosten van autodelen kunnen in de praktijk zelfs nog lager uitvallen, omdat je vanzelf profiteert van de meerurenkorting. Bovendien ga je, net als andere autodelers, mogelijk nog minder kilometers maken met de auto. Want autodelers lopen en fietsen gewoon vaker. Als gemiddelde autorijder is het dus zeker voordeliger om een auto te delen.

Hoe zit het bij een tweede auto?

Een tweede auto hebben is een grote kostenpost. Er wordt niet zoveel mee gereden als de eerste auto en het staat vergeleken met de eerste auto een hoop stil. We hebben namelijk allemaal onze favoriete auto waarmee we op stap gaan of de boodschappen doen.

Laten we uitgaan van dezelfde kostenposten als in het eerste voorbeeld. Enkel liggen de variabele kosten nu een stuk lager. In het voorbeeld zijn we ervan uit gegaan dat de tweede auto 5400 km per jaar rijdt. In de praktijk is dit vaak zelfs nog een stuk lager.

Kosten deelauto vergeleken met tweede auto
Verschil in jaarlijkse kosten tweede auto en deelauto van OnzeAuto

In het voorbeeld is duidelijk te zien dat het financieel gezien niet rendabel is om een tweede auto aan te schaffen of te bezitten. Om je tweede auto rendabel te maken zou je minimaal 15.000 km per jaar moeten rijden in je tweede auto.

Goed om in het achterhoofd te houden

Dit artikel is gebaseerd op enkele aannames. Er ontbreken enkele kostenposten, zoals de rentevoet en aftrekposten voor ondernemers. En woon je in een stad of in het centrum van jouw woonplaats? Dan is de kans ook groot dat je een parkeervergunning moet betalen. Bij OnzeAuto zorgen wij voor de parkeervergunning. Dit scheelt jou jaarlijks zo'n 100 euro. En ook de kosten voor de wasstraat zijn voor onze rekening.

Daarnaast is er gerekend met een nieuwe auto. Mensen met een occasion zullen bijvoorbeeld jaarlijk minder kosten kwijt zijn aan afschrijving, maar meer aan onderhoud. We moedigen je dan ook van harte aan om een eigen totaaloverzicht van jouw autokosten te maken en deze te vergelijken met rijtegoeden die passen bij jouw gebruik. Hierbij willen we meegeven dat het financiële kantelpunt van een deelauto rond de 15.000 kilometer per jaar ligt.

Wil je meer weten of autodelen iets voor jou is? Doe de autodeeltest of bekijk de 'Hoe werkt het?' pagina.

Contact

Ben je al autodeler en heb je ergens hulp bij nodig? Stuur dan een mail naar support@onzeauto.com.

Jouw gegevens en vraag: