December 2023

Hoe werken wij samen?

Sociaal en coöperatief. Dat is delen bij OnzeAuto.

Samen met een groep buren delen jullie een aantal elektrische deelauto’s.

OnzeAuto wil graag dat deze deelauto’s echt aanvoelen als jullie eigen auto’s. Daar komt ook onze naam vandaan.

‍Kijkend naar het gebruik van de deelauto’s kun je in veel situaties jezelf de vraag stellen: wat zou ik doen als dit mijn eigen auto was? En vervolgens heb je de groep van autodelers om die vraag te overleggen. Dat principe willen we graag ondersteunen.  

Wat betekent dit dan in de praktijk?

Uitleg en een aantal praktische tips

Community

Hoe kun je als groep onderlinge afspraken maken?

Het beste is om een keer samen te komen en over de volgende onderwerpen afspraken te maken: onderlinge communicatie, laden, en het schoonhouden van jullie deelauto's. Meestal maken groepen hiervoor gebruik van een buurthuis of ze organiseren het in hun eigen woonkamer.

Vastleggen en delen

Afspraken moeten ergens genoteerd worden. Ons advies is om te kiezen voor Google Docs of een ander type online document. Deze zijn eenvoudig te onderhouden, eventueel zelfs door meerdere buren, en jullie kunnen de link toevoegen in de omschrijving van jullie appgroep.

Een voorbeeld

We hebben een voorbeeld bestand voor jullie gemaakt: buurtvisie en groepsafspraken. Met een Google account kunnen jullie deze dupliceren en aanpassen naar wens. Als alternatief op Google kunnen jullie het bestand downloaden en aanpassen in Word of Pages. Klaar? Upload het bestand op een Cloud (zoals Onedrive of iCloud) om vervolgens de link te kunnen delen.

⭐ Tips

  1. Het is een algemeen voorbeeld bestand met veelvoorkomende punten. Jullie zijn vrij om alle punten en tekst aan te passen naar wens.
  2. Wees kritisch en waak ervoor dat het bestand kort en bondig blijft, zodat nieuwe delers niet een heel boekwerk moeten lezen ;)
  3. Kies samen jullie gewenste manier voor het periodiek schoonmaken van de deelauto's. Meer informatie vinden jullie hier: Wie maakt de deelauto schoon?
  4. Omschrijf samen jullie buurtvisie: wat willen jullie in de toekomst samen met elkaar bereiken?

Hulp nodig? Vraag jullie contactpersoon/kwartiermaker of stuur een mailtje naar support@onzeauto.com

Moet je als groep regelmatig samenkomen?

Jullie moeten natuurlijk niets, maar voor het groepsgevoel en het gevoel van delen is het wel wenselijk dat de groep minimaal 1x per jaar bij elkaar komt. Dit bied tegelijkertijd ook de kans om nieuwe autodelers te leren kennen en samen weer eens te kijken naar de onderlinge afspraken.

Het schoonhouden van deelauto's

Wie maakt de deelauto schoon?

We vragen autodelers zelf af en toe hun eigen deelauto's te wassen en/of te stofzuigen. De kosten hiervan? Die nemen wij voor onze rekening :)

Gratis reservering

Voor het schoonmaken van een deelauto kun je een gratis reservering maken. Voeg tijdens het aanmaken van de reservering 'beheer' toe in de notities, dan zorgen wij ervoor dat het niet in rekening wordt gebracht.

Waskosten

Bij een groot aantal deelnemende wasstraten kun je betalen met de laadpas. Bekijk hier welke wasstraten dat zijn en hoe je zonder problemen kunt betalen: de laadpas gebruiken voor de wasstraat.

Onderlinge afspraken

We raden het aan om als groep afspraken te maken over het schoonhouden van jullie deelauto's. Jullie kunnen ervoor kiezen om op eigen initiatief de deelauto's maandelijks schoon te maken of gezamenlijk een schema te maken. Een voorbeeld van zo'n schema kunnen jullie hier: Schema schoonhouden deelauto's. Dit bestand kunnen jullie dupliceren en aanpassen/invullen naar wens.

Hoe kan ik de laadpas gebruiken voor de wasstraat?

Je kunt met laadpas betalen via het normale pinapparaat. Een aantal belangrijke tips:

(1) Bekijk eerst welke wasstraat onze pas accepteert

Hiervoor kun je gebruik maken van de wasstraatlocator.

(2) Er zit een betaallimiet van €15,- op de pas

Kies een wasprogramma die onder dit limiet zit.

(3) Je kunt niet contactloos betalen

De pas moet dus ouderwets langs de zijkant gehaald worden. Let op: start niet van bovenaf maar onderaan. Waarschijnlijk krijg je eerst een foutmelding te zien en vlak daarna vraagt het pinapparaat om een pincode.

(4) Elke pas heeft een pincode

Op onze nieuwste laadpassen (na januari 2024) staat op de voorkant de pincode. Op eerdere laadpassen staat geen pincode en voor deze passen is de pincode een 0 + 3 cijfers van het kenteken.

De deelauto is heel vies bij de start van mijn reservering. Wat nu?

Mocht dit een keer voorkomen, is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Kun je er wel gewoon mee op pad? Meld het dan in de app bij schades. Wij zullen contact opnemen met de vorige autodeler en vragen de deelauto zo spoedig mogelijk weer schoon te maken.

Als je jouw rit hierdoor niet kunt maken, kun je de helpdesk bellen. Zij kunnen meekijken en jouw reservering eventueel omzetten naar een andere auto in de buurt.

Als het alleen om de buitenkant gaat (bijv. vogelpoep), kun je ook met de laadpas in de auto door de wasstraat.

Het opladen van de deelauto's

Wat moet ik doen als de deelauto niet oplaadt?

Als de laadkabel goed in de deelauto en de laadpaal zit, moet je met de laadpas het aangegeven gebied op de laadpaal scannen. Als deze donkerblauw kleurt, is de auto aan het opladen. Groen betekent dat je de paal nog moet scannen.

Laadpaal stuk of lage kwh

Rood licht kan betekenen dat de laadpaal stuk is. Neem contact op met de laadpaalbeheerder (er staat altijd een telefoonnummer vermeld op de laadpaal). De klantenservice kan direct checken of er sprake is van een storing en eventuele reparatie aanvragen. OnzeAuto heeft op dit moment nog geen directe samenwerking met laadpaalbeheerders en kan in dit soort gevallen weinig tot geen ondersteuning bieden.

Laadpas stuk

Ligt het niet aan de laadpaal? Dan betekent het dat de laadpas stuk is. Via support@onzeauto.com kun je een nieuwe laadpas aanvragen.

De laadpas doet het niet meer. Wat moet ik doen?

Als de laadpas bij 2 of 3 laadpalen niet werkt kunnen we met zekerheid concluderen dat de pas de oorzaak is van het laadprobleem. Via support@onzeauto.com kun je een nieuwe laadpas aanvragen. Wij proberen deze nog dezelfde dag naar jou toe te sturen.

Mocht je bij de start van de reservering niet wegkomen omdat de laadkabel niet meer los komt, bel dan naar het nummer op de laadpaal. De klantenservice van deze laadpaal kan de kabel loskoppelen.

Je kunt eventueel ook de helpdesk bellen. Als er een andere deelauto beschikbaar is kunnen ze jouw boeking omzetten.

Belangrijk:

(1) Houd alsjeblieft de groep op de hoogte via jullie app groep

(2) Leg de laadpas niet op de plek voor het draadloos opladen van telefoons. Dit zorgt ervoor dat de laadpas stuk gaat

De deelauto is volgeladen en heeft geen gereserveerde plek. Moet ik deze weer van de laadpaal halen?

Ja, het is belangrijk om de deelauto na het laden weer te verplaatsen naar een normale parkeerplaats. Op deze manier kunnen andere buurtbewoners ook gebruik maken van de laadpaal.

Je kunt de deelauto achteraf gemakkelijk verplaatsen door gebruik te maken van onze gratis 5-minuten reservering (voorbeeld reservering: 20:05 tot 20:10).

Onderhoud van deelauto's

Hoe is het periodieke onderhoud van de deelauto's geregeld?

Wij pakken dit achter de schermen op samen met een partner. Deze partner maakt een reservering, haalt de deelauto vervolgens zelf op en brengt deze na afloop weer terug. Als autodeler merk je hier dus niets van.

In principe moet het niet voorkomen dat je een onderhoudsmelding krijgt te zien in de deelauto. Gebeurt dit wel? Stuur dan even een mailtje naar support@onzeauto.com en wij pakken dit vervolgens op. Zou je de groep hiervan ook op de hoogte brengen via jullie app groep?

Wat moet ik doen als er een lampje brand op het dashboard?

Dit kun je aan het einde van de reservering doorgeven bij schades. We pakken dit direct op en indien nodig plannen we een afspraak in bij de garage.

Is het een dusdanige melding dat je niet verder kan/mag rijden? Bel dan naar (030) 227 15 40  en Volg de verdere instructie.

De bandenspanning is niet op peil. Wat nu?

Als autodeler kun je dit gemakkelijk zelf weer op peil brengen bij een tankstation. De kosten hiervan kun je eventueel declareren door een mailtje te sturen naar support@onzeauto.com. We voegen dit dan weer toe op jouw account als incidenteel rijtegoed.

Vind je dit lastig? Wellicht dat je in jullie app groep een autodeler om hulp kan vragen.

Bandenspanning per deelauto

Dit verschilt. Wellicht geeft de auto dit zelf aan op een van de digitale displays. Is dat niet het geval? Open dan de bestuurdersdeur en zoek naar een plaatje in het metalen frame van de deur. Hierop staat informatie, waaronder de juiste bandenspanning.

Wat moet ik doen als de ruitenwisservloeistof opraakt?

Je kunt ruitenwisservloeistof eenvoudig zelf aanschaffen met de laadpas en vervolgens zelf bijvullen. Weet je niet hoe het bijvullen werkt? Vraag dan via jullie app groep of een behulpzame autodeler je hiermee kan helpen.

Belangrijk tips:

  • Er zit een betaallimiet van €15,- op de laadpas
  • Je kunt niet contactloos betalen. De pas moet dus ouderwets langs de zijkant gehaald worden. Let op: start niet bovenaf maar onderaf om problemen te voorkomen
  • Elke pas heeft een pincode: 0 + 3 cijfers van het kenteken

Schadeherstel

Wat als de deelauto naar de garage moet voor schadeherstel?

Net zoals je dat bij je eigen auto zou doen, vragen we de autodeler die schade heeft gereden om de schade te laten checken bij een garage. In eerste instantie zal de garage een observatie maken van alles dat hersteld moet worden en vervolgens zal er een afspraak worden ingepland voor het herstel (afhankelijk van de garage kan dit soms maanden duren).

Voor het wegbrengen en ophalen van de deelauto vragen wederom om hulp bij de autodeler die de schade heeft gereden. Mocht dit alleen niet lukken? Wellicht dat iemand uit de groep kan helpen. Uiteraard vergoeden wij de reservering of overige reiskosten.  

Als de deelauto voor een langere periode weg is gaan wij ons best doen om een vervangende deelauto te regelen. De garages kunnen dit zelf helaas niet aanbieden, gezien de leenauto’s geen ingebouwd deelsysteem hebben.

Voor vragen over de planning en/of status van schadeherstel kun je altijd een mailtje sturen naar Support.

Waar kan Support jullie mee helpen?

Voor alle overige vragen over de app of de deelauto’s kunnen jullie altijd terecht bij support@onzeauto.com. Wij reageren vaak binnen een werkdag.

Bij urgente problemen met het deelsysteem of als je de wegenwacht nodig hebt bij schade of uitval kan 24/7 gebeld worden met onze supportlijn 030-2271540.  

Waar kan jullie kwartiermaker/ contactpersoon bij helpen?

(1) Ondersteuning bij verbeteringen binnen de groep (afspraken, wensen, uitbreiding)

(2) Ondersteuning bij acties om samen nog meer impact te maken in jullie buurt (groei van deelnemers met promotie materiaal, uitbreiding van deelauto’s)

(3) Problemen binnen de groep (schoonhouden auto, laadinfrastructuur, parkeren)

Feedback en vragen zijn meer dan welkom! 

Op deze nieuwe pagina hebben we ons best gedaan om alles zo helder mogelijk uit te leggen. Is er toch iets niet 100% duidelijk? Stuur ons dan alsjeblieft een mailtje.

We willen deze pagina voortdurend verbeteren op basis van feedback en nieuwe ervaringen. Alvast bedankt! :)

Contact

Sluiten icon

Ben je al autodeler en heb je ergens hulp bij nodig? Stuur dan een mail naar support@onzeauto.com.

Jouw gegevens en vraag:

Thank you! Your submission has been received!
Oeps.. er gaat helaas iets mis! Kun je het nogmaals proberen?