OnzeAuto helpt Zeeland op weg met elektrisch autodelen

OnzeAuto helpt Zeeland op weg met elektrisch autodelen

September 2022

Zeeland heeft grote ambities op het gebied van bereikbaarheid en het slimmer en duurzamer maken van mobiliteit. Zo gaan bewoners, overheden en bedrijven in de komende jaren op grote schaal elektrische auto’s met elkaar delen. Natuurlijk moeten die deelauto’s gaan rijden op groene elektriciteit. Gelukkig is dit in Zeeland ruim voorhanden.

OnzeAuto helpt Zeeland op weg

Na het nodige voorwerk door de Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland (SDMZ) heeft OnzeAuto de handschoen opgepakt om deelmobiliteit in Zeeland echt op de kaart te zetten. Dat doet OnzeAuto onder de naam Samen Slim Rijden Zeeland. Dit is een bijzondere uitdaging omdat Zeeland overwegend dunbevolkt is. Maar met de juiste aanpak kan autodelen ook in Zeeland van de grond komen en daarmee een inspirerend voorbeeld vormen voor andere dunbevolkte regio’s in Nederland en daarbuiten.  

Door, voor en met de Zeeuwen

Kenmerkend voor de aanpak van OnzeAuto is de samenwerking met lokale ambassadeurs. Dat zijn bijvoorbeeld lokale overheden, zoals de provincie Zeeland en de dertien gemeentes. Zij ondersteunen bij de communicatie en bij het realiseren van de nodige infrastructuur voor de elektrische deelauto’s. Ook doen zij waar mogelijk ook met hun eigen medewerkers mee met het autodelen. Zo brengen zij op zichtbare wijze het eigen mobiliteits- en duurzaamheidsbeleid tot uitvoering.

Daarnaast spelen lokale dorps-, wijk- en stadsraden een belangrijke rol. De leden van de 150 raden, verenigd in de Zeeuwse Vereniging Kleine Kernen en Dorpen voor Morgen, kunnen bewoners en bedrijven eenvoudig wijzen op de mogelijkheden en de voordelen van het delen van elektrische auto’s.

Ook andere Zeeuwse partijen spelen een belangrijke rol als aanjager. Denk aan het Zeeuws Klimaatfonds, Stichting Zeeuwse Publieke Belangen, AddVision Projectmanagement, dat aan de basis stond van SDMZ, en natuurlijk de media, zoals Omroep Zeeland, PZC en lokale kranten.

Bovenal werkt OnzeAuto intensief samen met bewoners en bedrijven die een eerste stap willen zetten. OnzeAuto helpt hen op laagdrempelige wijze buren of buur-organisaties te inspireren om ook mee te doen. Bij voldoende grootte van een groep bespreekt OnzeAuto de mogelijkheden van een lokaal initiatief. Denk bijvoorbeeld aan een groepje bewoners in een dorp, een aantal bedrijven dat collectief wil verduurzamen of een organisatie die met vrijwilligers de mobiliteitsarmoede wil bestrijden. En combinaties daarvan.

Autodelen betekent auto’s délen

OnzeAuto richt zich op het delen van auto’s door community’s. In elke community kennen de deelnemers elkaar, of leren elkaar zo wellicht beter kennen. Dat voelt wel zo vertrouwd, waarmee je makkelijker de stap maakt van bezit naar gebruik en van fossiel naar groen-elektrisch. Een community kan bestaan uit medewerkers van een bedrijf of organisatie, leraren en leerlingen van eenhogeschool, de bewoners van een wijk, buurt of appartementencomplex, of bijvoorbeeld vrijwilligers die buurtgenoten vervoeren als ze zelf niet meer kunnen of mogen rijden.

Elke community krijgt toegang tot een aantal deelauto’s. Een deelauto wordt dan exclusief door één community of door meerdere community’s gedeeld. Zo worden bijvoorbeeld de deelauto’s in Middelburg gedeeld door medewerkers van de Zeeuwse Bibliotheek, de lokale bewoners verenigd in Samen Slim Rijden Middelburg en ambtenaren van de Provincie Zeeland. Niet alleen draagt dit bij aan de sociale verbinding tussen inwoners en organisaties, maar biedt het ook elke deelnemer keus uit steeds meer auto’s op verschillende locaties verspreid over de stad en over Zeeland.

Duurzame impact door autodelen

Het delen van elektrische auto’s heeft diverse voordelen. Zo hoeven minder auto’s geproduceerd te worden, rijden deelrijders tot wel 30% minder kilometers met de auto en rijden deze auto’s op hernieuwbare elektriciteit. De CO2 uitstoot ligt daarmee zo’n 80% lager dan bij gebruik vaneen eigen brandstofauto, terwijl de stikstofuitstoot nihil is.

In de binnensteden is bijkomend voordeel dat er minder parkeerplaatsen nodig zijn. Dat geeft meer ruimte voor groen, waarmee de leefbaarheid van onze steden verbetert.

Autodelen is dé budgettip van 2022

Voor particulieren spelen ook de kosten een belangrijke rol. OnzeAuto hanteert uiterst scherpe gebruikstarieven. Hierdoor bespaar je al snel €2.000 op jaarbasis, ook bij meer intensief gebruik van de deelauto’s tot boven de 15.000 km per jaar. Tegelijk hoef je niet meer te investeren in een dure auto en loop je ook geen risico meer op onverwachte kosten. Zeker in deze tijd van hoge inflatie is dat mooi meegenomen. De drempel om mee te doen is laag. Zelfs bij de verkoop van de eigen auto kan OnzeAuto bemiddelen. Zo kun je zonder gedoe je auto verkopen tegen een eerlijke prijs.

Ook voor bedrijven spelen de bedrijfseconomische aspecten een belangrijke rol. Door te gaan delen verdwijnen de eigen auto’s van de balans en komt een pool of zelfs vloot van elektrische deelauto’s beschikbaar voor een lager bedrag per maand. Economie en ecologie gaan zo hand in hand.

OnzeAuto werkt op basis van rijtegoed. Hoe hoger het gekozen maandelijkse rijtegoed, hoe lager het gebruikstarief. Dit tarief geldt dan vooral het gebruik van deelauto’s, dus binnen en buiten het rijtegoed. Blijft er ineen maand rijtegoed over, dan gaat dat gewoon mee naar de volgende maand, tot 3x het maandbedrag. Zo creëer je je eigen spaarpotje voor bijvoorbeeld een langer weekend weg.

Doe mee!

Op verschillende plekken in Zeeland zijn al initiatieven gestart en in ontwikkeling. Op onze pagina van provincie Zeeland kun je er meer over lezen.

Wil jij ook meedoen, samen met je buurtgenoten? Zoek dan eenvoudig je woonplaats op onze website. Waar we al van start zijn kun je meteen inschrijven en meedoen, en anders kun je je interesse melden. Bij voldoende interesse kunnen we ook bij jou in de buurt van start met autodelen.

Wil je als organisatie of onderneming aan de slag, dan kun je contact met ons opnemen via samenslimrijden@onzeauto.com. We verkennen dan graag samen de mogelijkheden voor autodelen.

Contact

Sluiten icon

Ben je al autodeler en heb je ergens hulp bij nodig? Stuur dan een mail naar support@onzeauto.com.

Jouw gegevens en vraag:

Thank you! Your submission has been received!
Oeps.. er gaat helaas iets mis! Kun je het nogmaals proberen?