OnzeAuto start pilot in drie buurten om vervoersarmoede aan te pakken

OnzeAuto start pilot in drie buurten om vervoersarmoede aan te pakken

Februari 2024

Deze week publiceerde TNO een nieuwe studie waaruit blijkt dat (groene) mobiliteit lang niet voor iedereen een gegeven is. Vooral voor huishoudens met een laag inkomen blijkt de auto vaak een te dure luxe voor essentiële ritten zoals een sollicitatiegesprek of een bezoek aan familie. Veel gezinnen kunnen simpelweg de kosten voorbrandstof niet opbrengen. En maatregelen zoals accijnsverlaging? Die lijken niet de nodige verlichting te bieden, waarbij slechts een fractie van de voordelen de meest kwetsbare huishoudens bereikt. Maar wat werkt dan wel?

Bij OnzeAuto denken we al langer na over dit vraagstuk en zijn we vastberaden om hier verandering in te brengen. Deze week ontving OnzeAuto als één van de eerste vier impact ventures een bijdrage uit het nieuw opgerichte Shell Impact Fund. Dankzij de bijdrage uit het fonds kunnen we een pilot lanceren in drie Nederlandse buurten waar vervoersarmoede een dagelijkse realiteit is.

Samen met gemeenten, buurtcoaches en natuurlijk de buurtbewoners gaan we de mogelijkheden van elektrische deelauto’s in deze buurten onderzoeken, om zo duurzaam vervoer binnen handbereik van de hele gemeenschap te brengen. En dat op de unieke OnzeAuto manier: sociaal, lokaal, coöperatief en als een echte community.

De pilot is gericht op het realiseren van elektrische deelmobiliteit voor buurtbewoners voor wie kosten een drempel vormen. Dit initiatief streeft ernaar om gedeelde elektrische auto’s breder beschikbaar te stellen en mobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken.

Zie jij kansen voor jouw gemeente, woningcoöperatie of buurt om mee te doen aan onze pilot en het verschil te maken? We horen graag van je! Stuur een bericht naar samenslimrijden@onzeauto.com. De komende weken wordt besloten welke drie buurten onderdeel worden van de pilot.

Shell Nederland heeft 15 miljoen euro beschikbaar gesteld in het nieuwe Shell Impact Fund om vooral gezinnen met een lager inkomen te helpen in de energietransitie - gezinnen die kampen met energie- en vervoersarmoede.Dit geld zal in de komende drie jaar besteed worden, bijvoorbeeld aan het isoleren van woningen of het stimuleren van elektrisch vervoer. De bijdrage voor OnzeAuto geldt als een katalysator en als springplank om nog meer impact te maken.

---

Aan de slag met autodelen in een community binnen jouw gemeente, wijk, organisatie of woningbouwcorporaties zonder onderdeel te worden van de pilot? Andere belanghebbenden kunnen zich natuurlijk ook altijd melden.

 

Contact

Sluiten icon

Ben je al autodeler en heb je ergens hulp bij nodig? Stuur dan een mail naar support@onzeauto.com.

Jouw gegevens en vraag:

Thank you! Your submission has been received!
Oeps.. er gaat helaas iets mis! Kun je het nogmaals proberen?